De middelmaatvelder

De Middelmaatvelder

In deze column een gratis maar zeer bijzonder advies voor het invullen van je EK pool. Zo heb je voetbal waarschijnlijk nog nooit bekeken en je gaat dit niet meer uit je hoofd krijgen. Ik wil het namelijk hebben over het meest overschatte deel van het voetbalelftal: het middenveld.

Wat typeert de middenvelder?

Waarschijnlijk toen voetbal ooit begon had men een paar man over. Wat zullen we daar nou toch mee doen? Toen is besloten er een stukje extra veld aan toe te voegen. Je raadt het al: het middenveld. Als je hier speelt moet je je toch eens serieus achter de oren krabben. Je staat hier in niemandsland. Zie het alsof je door de douane bent op Schiphol en moet wachten op je vlucht bij de gate. Je zit daar de tijd te doden. Of vergelijk het met Drenthe: het enige stukje Nederland waar nooit om is gevochten. Dat is het middenveld.

Hoe verhoudt de middenvelder zich tot de rest?

Nu kun je denken: dat heeft weinig met mij als voetballer te maken. Nou dan heb je het mis. Je makkers van de verdediging en aanval staan namelijk wel aan het front. Daar waar heroïsche duels worden uitgevochten. Daar waar een duel winnen of verliezen het verschil maakt. Jij bent een stofzuiger op het middenveld of je speelt in een ruit of met de punt naar achter. Niemand van de verdedigers of aanvallers die die ophef over de formatie van het middenveld ooit heeft begrepen. Het middenveld doet er namelijk niet toe. Om de waarheid een beetje te verdoezelen en de middenvelders toch een beetje eer en genoegdoening te geven hebben ze bedacht dat jullie een eigen cirkel krijgen: de middencirkel. Ooit weleens nagedacht welke functie die cirkel heeft? Juist: geen enkele. Vaak doen we alsof de “mid mid” de ultieme positie bekleed in een voetbalelftal. Ook dat is puur om de middenvelders te troosten. Op het middenveld gebeurt namelijk he-le-maal niets. Je speelt op het middenveld omdat je geen specifieke kwaliteiten hebt zoals verdedigers sterk zijn en strijd kunnen leveren en aanvallers snel en doelgericht zijn. Face it: jij staat op het middenveld omdat je daar de minste schade aan kunt richten voor het team.

De middelmaatvelder

Om mijn betoog wat kracht bij te zetten zou je de film Braveheart eens moeten kijken. Wel eens een scène gezien die zich afspeelt op het middenveld tussen de Schotten van William Wallace en de Engelsen? Nee uiteraard niet, dat zou dodelijk saai zijn. Het gaat steeds om de aanval en verdediging. En bij voetbal is het net zo. Het amateurvoetbal is eigenlijk al verder geëvolueerd dan het profvoetbal. In het amateurvoetbal wordt vaak vanuit beide teams het principe “lange halen, snel thuis” gehanteerd. Dit lijkt een doelgerichte en efficiënte tactiek, maar feitelijk is dit bedoeld om de middenvelders zo min mogelijk in het spel te betrekken zodat ze geen schade aan kunnen richten. Veel middenvelders hebben aan het einde van een wedstrijd ook vaak nekpijn van de ballen die ze over zich heen hebben zien vliegen.

Hebben jullie middenvelders trouwens wel eens nagedacht waarom die lijn in het midden van het veld geen MIDDENlijn maar MIDDELlijn heet? Dat is een verbastering van middelmaatlijn afgekort tot middellijn. Dit vanwege de middelmatige voetballers die hier vaak geposteerd staan.

Overigens is aanvallers ook een verbastering van AANSTELVALLERS vanwege de theatrale schwalbes bij een zuchtje wind of tik. De enige linie die er echt toe doet is de laatste linie: The Last Men standing, jawel de verdedigers!

Staar je niet blind op grote namen op het middenveld

Laat je bij het invullen van de EK Pool dus niet blind staren op De Bruyne, Kanté of andere goede middenvelders. Ze voeren een strijd op een stukje land dat niemand wil winnen. Kijk naar de teams met een ijzersterke verdediging. Vandaag trappen Turkije en Italië het EK af. De Italianen hebben verdedigen tot kunst verheven. Daarmee zijn ze dus ook direct de absolute favoriet voor de eindzege. Doe er je voordeel mee bij het invullen van de pool!

Door Mathieu van de Pool Beheerder
Voorspel met passie en je komt verder...

Laat een reactie achter