EK-doelpunten, als deze van Van Basten tegen Rusland in 1988, zie je zelden

Top 5 mooiste EK-doelpunten ooit

Elk EK-toernooi heeft het wel. Doelpunten die zó mooi zijn dat je het er jaren later nog over hebt, op een zonnige Rodeho-avond bijvoorbeeld. In dit artikel duiken we terug in de goede oude tijd en nemen we een kijkje naar de vijf mooiste EK-doelpunten in geschiedenis van dit mooie toernooi.

1. Marco van Basten (Nederland vs. Sovjet Unie 1988)

Het ligt misschien een beetje voor de hand, maar deze parel van Van Basten uit 1988 is toch echt het allermooiste doelpunt in de geschiedenis van het EK. Hoewel ik niet denk dat menig Zuiderburen-speler deze bal er in had geschoten, twijfel ik ook of Van Basten deze volley zou hebben gescoord op het bergachtige veld van Rodeho. Desalniettemin is het een geweldig doelpunt dat bij veel Nederlanders nog vers in het geheugen zit.

2. Maniche (Nederland vs. Portugal 2006)

Deze wedstrijd staat om twee dingen bekend. De vuurpijl van Maniche en het abnormaal hoge aantal overtredingen die deze wedstrijd werden gemaakt. Er werd zo ontiegelijk veel gezaagd dat deze wedstrijd de geschiedenisboeken is ingegaan als ‘De Slag om Neurenberg’, vernoemd naar de plek waar de wedstrijd plaatsvond. Menig Zuiderbuur zal van deze zaagpartij genoten hebben, maar niet alleen door deze beauty van Maniche.

3. Frank de Boer (Frankrijk vs. Nederland 2000)

Dat onze huidige bondscoach een rakettenwerper in z’n linkerbeen heeft, zagen we al op het ek in 1998. Toch liet hij op het EK van 2000 nog even zien hoe je een vrije trap van ongeveer 30 meter erin schiet. Roberto Carlos zal ongetwijfeld trots op ‘m zijn geweest. Helaas heeft onze bondscoach zijn magische trap niet over kunnen brengen op een speler van het huidige Oranje. Memphis Depay komt waarschijnlijk het dichtst in de buurt, maar die schiet de meeste vrije trappen in de tweede ring.

4. Paul Gascoigne (Schotland vs. Engeland 1996)

In 1998 scoorde Paul “Gazza” Gascoigne deze beauty tegen Schotland. We zullen er nooit achter komen of de goal van Gazza de inspiratie was voor deze parel van Bergkamp, maar het lijkt verdacht veel op elkaar. Verder had Gazza ontzettend veel geluk dat Schotland geen Tom Koolen of Frank Michiels in de verdediging had staan. Anders was hij hoogstwaarschijnlijk per brancard van het veld gegaan en had hij deze beauty nooit gemaakt.

5. Marek Hamsik (Slowakije vs. Rusland 2016)

De laatste op het lijstje is van de Slowaakse middenvelder Marek Hamsik. Ook bij deze goal vraagt menig voetbalfan zich waarschijnlijk af hoe je een bal vanuit die hoek in het netje weet te krijgen. Blijkbaar was dat voor Hamsik geen probleem, want hij schiet ‘m stijf in de haak. Helaas had de goal weinig effect: Slowakije mocht na de groepsfase alsnog meteen terug naar huis.

Door Mathieu van de Pool Beheerder
Voorspel met passie en je komt verder...

Laat een reactie achter