Bij de term voetballiedjes kun je in meerdere richtingen denken. Allereerst hebben veel clubs, zowel op het hoogste niveau als in de kelderklasse een clublied (zo ook v.v. de Zuiderburen). Er zijn echter ook tunes die het predicaat clublied niet dragen maar toch een voetballiedje zijn.
Tijdens een EK of ek komen er vaak songs bovendrijven die daarna in één adem genoemd worden met de betreffende eindronde. In bepaalde gevallen is zo’n nummer bewust uitgebracht als ’theme song’, maar het kan ook zomaar dat ze viraal gegaan zijn op social media, denk aan Will Griggs on fire.
In dit literaire hoogstandje lichten we een aantal songs uit. Een aantal liggen voor de hand, maar ik bespreek ook een aantal minder bekende songs.
1. Carnaval de Paris: Een Nederlands tintje
Dit nummer van Dario G. is het officiële nummer van het ek in 1998 in Frankrijk. Dit is het eindtoernooi waarop Dennis Bergkamp zijn magistrale doelpunt tegen Argentinië scoort. Hoewel het ek in Frankrijk gehouden werd, is Dario G. een trio uit Engeland.
Het nummer schijnt nog een Nederlandse link te hebben. Hoewel het deuntje natuurlijk al oud is (Oh my darling, Clementine) schijnt de versie van Dario G. overgewaaid te zijn vanuit FC Utrecht. Sheffield Wednesday supporters hebben het geadopteerd na een vriendschappelijke match tegen de Domstedelingen in 1996. Zo is het in Engeland populair geworden en Dario G. heeft het uiteindelijk tot wereldwijd bekende voetbalsong getransformeerd.
2. Força: Geleend door v.v. Vessem
Wat is de overeenkomst tussen het EK 2004 in Portugal en een lokaal vermaard toernooi in Vessem? Ze zijn verbonden door het nummer Força van Nelly Furtado. De Canadese zangeres mocht het nummer tijdens de finale tussen thuisland Portugal en verrassing Griekenland ten gehore brengen. De finale waarin Angelos Charisteas wereldfaam vergaarde. Wie kent ‘m nog?
In Vessem hoor je het nummer meermaals voorbij komen tijdens hun equivalent van het Zuiderburentoernooi dat vrijwel dezelfde naam draagt als het nummer: Forza Vessem. Forza Vessem is gebaseerd op De Mini-voetbalshow. Dit was een Nederlands televisieprogramma dat in de jaren zeventig en tachtig van de twintigste eeuw werd uitgezonden door de omroep NCRV. Bij het toernooi kun je ook van achter het doel scoren door de ringen in het net.
Terug naar het voetballiedje. Het nummer Força legde Nelly Furtado bepaald geen windeieren. Het werd een wereldwijd succes. In ons land bereikte ze plek 3 in de Nederlandse top 40. Het is overigens niet vreemd dat organiserend land Portugal haar koos om de themesong uit te brengen voor het EK in 2004. Furtado is namelijk kind van Portugese ouders.
3. Wavin’ flag: “Hij heeft een vlek!”
Bij het nummer Wavin’ flag denk je al snel dat het hét officiële nummer was van het ek in Zuid-Afrika in 2010. Dat is echter de verdienste van Coca Cola. Het wereldconcern verkoos het nummer als promotionele tune gedurende datzelfde ek. Het officiële nummer van dat eindtoernooi is Shakira’s Waka Waka (This Time for Africa). Ook lekker trouwens (zowel nummer als zangeres).
Coca cola pastte de originele uitvoering van de Somalisch Canadese artiest K’naan overigens aan door er een internationaal sausje over te gooien en lyrics toe te voegen. Hierna bereikte het nummer de top 10 in meer dan 20 landen wereldwijd.
v.v. de Zuiderburen gooide er in 2010 ook een eigen sausje overheen tijdens het inmiddels ter ziele gegane Rodehotoernooi. Mark Jansen, in 2018 nog kampioen geworden met Zuiderburen 1, werd tijdens het toernooi massaal toegezongen met de tekst “Hij heeft een vlek!”. Uiteraard op de klanken van Wavin’ flag. Mark luisterde in die tijd naar de bijnaam Vlekje die hij verwierf omdat ze bij geboorte vergeten waren een stuk haar van pigment te voorzien.
4. Iedereen is bang van Westerlo: Reuselse roots
Kneiter hè? Of nie?
Van alle voetballiedjes in dit artikel is dit vast en zeker (of zoals de zanger zelf zou zeggen zeker en vast) de meest onbekende bij het grote publiek. Uitvoerend artiest is oud-Reuselnaar Ad van de Palen, beter bekend als Adje Palen. Ad woont inmiddels al jaren aan de andere zijde van de grens. Hij beleefde ongetwijfeld zijn hoogtepunt in 2001 toen hij het nummer Iedereen is bang van Westerlo op het veld van voetbalclub Westerlo ten gehore mocht brengen. Dit was na het behalen van de nationale beker.
Adje Palen heeft ook een directe link met v.v. de Zuiderburen. Zijn zoon verdedigde een aantal jaren de kleuren van de club. In die tijd deden zijn cd singles het ook goed bij de tombola op het Zuiderburentoernooi, zo kan de oudere generatie Zuiderburen bevestigen.
Ook gaf hij 10 jaar geleden acte de présence op het Zuiderburenweekend. En in 2017, tijdens het 50 jarig jubileum van onze club, betrad de goedlachse Adje weer het podium. Heb jij ‘m al eens live gezien?
5. Wij Houden Van Oranje: Van de Hazes die nog wel de baas is
Samen zijn we sterk
Eendracht maakt machtig
Hoe een klein land groot kan zijn
Is dat niet prachtig….
Bij de oudere generatie roept dit nummer vast nog wel warme herinneringen op. In 1988, het jaar waarin Oranje het grootste succes in de geschiedenis boekte werd deze hymne door iedereen meegezongen. André Hazes sr. bracht hiermee de ultieme Oranjehit uit. Het refrein was op de melodie van Auld Lang Syne, een Schots lied uit de 17e eeuw. Deze single stond zeven weken in de Nederlandse Top 40, met nummer 2 als hoogste positie. Dat Nederland het EK destijds won, zal het nummer zeker goed gedaan hebben.
In 2006 bracht Ali B een remake van het nummer uit, waarin hij de vocals van André gebruikte. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat van Wikipedia heb en het zelf vergeten was.
Had je trouwens de jonge Jack van Gelder herkent aan het begin van de video?
6. Romelu Lukaku song: ‘Die moet elke goal erin kunnen pissen’
Nummer 6 in de lijst is geen officieel uitgebracht voetballied. Daar is het nummer ook te kort voor. Als we de tekst van de Manchester United supporters mogen geloven geldt dat niet voor de jongeheer van de Belgische topspits Romalu Lukaku. In 2017 riep het nummer wat controverse op nadat het Britse tijdschrift Kick it out over de lofzang van de supporters schreef dat het racistisch zou zijn.
Toen de supporters gevraagd werd het lied niet meer ten gehore te brengen in het stadion ging men er op een ludieke manier mee om. De originele tekst werd vervangen door de volgende:
Romelu Lukaku, he’s our Belgium scoring genius,
we can’t sing about his penis,
we’re politically correct,
he’s offside when erect
Overigens zou ik me niet racistisch bejegend voelen als supporters zo’n nummer over me zouden zingen, maar dat terzijde.